Ervaringsverhaal

Ergotherapeut Sonja

Ergotherapeut aan het woord

Sonja Kluin is ergotherapeut en één van de oprichtsters van Ergotherapie Salland. Samen met vier collega’s biedt ze eerstelijns ergotherapie in de regio rondom Raalte, Holten, Nijverdal en Wijhe. Sonja: “Wij zijn een van de eerste gebruikers van OZO. Ik gebruik het niet voor al mijn patiënten, maar zeker in de ouderenzorg is het voor ons erg waardevol.”

Voor ergotherapeuten is iedere dag weer anders. Sonja: “Onze patiënten variëren in leeftijd van 0 tot 100 en daardoor zijn de problemen waar ze tegenaanlopen heel divers. Van kinderen die moeite hebben met knippen tot ouderen die door dementie moeite hebben met dagelijkse handelingen. Maar we helpen ook bij problemen veroorzaakt door bijvoorbeeld artrose of ongelukken. Wat de oorzaak ook is, ons doel is dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren.” Omdat zelfstandig functioneren vaak over dagelijkse dingen gaat, zoals boodschappen doen, koffiezetten of werken achter een computer, komen Sonja en haar collega’s in 95% van de gevallen bij de cliënten thuis, op het werk of op school.

Online samenwerken aan zorg

Veel cliënten van Ergotherapie Salland zijn al een dagje ouder. En in veel gevallen is de ergotherapeut dan niet de enige betrokken zorgverlener. Omdat samenwerking in de ouderenzorg van groot belang is voor zowel de cliënt, de zorgverleners als de omgeving van de ouderen, gebruikt Sonja OZOverbindzorg. Sonja: “Zodra ik merk dat er meerdere zorgverleners bij een cliënt over de vloer komen, stel ik voor om OZOverbindzorg te gebruiken, zodat alle betrokkenen op de hoogte blijven van de zorg die er gegeven wordt. In 75% van de gevallen wordt er trouwens al OZO gebruikt, en dan sluit ik graag aan. Het is voor mij goed om te weten wat de thuiszorg met een cliënt bespreekt en wat de behandelingen van de fysio inhouden en andersom geldt dat hetzelfde.”

OZO als naslagwerk

OZOverbindzorg is niet alleen voor professionele zorgverleners een heel praktisch communicatieplatform, vindt Sonja. Ook cliënten en hun omgeving kunnen het goed gebruiken als naslagwerk: “Ik geef vaak veel informatie tijdens mijn bezoeken. Niet alleen over de behandeling, maar ook over de aanvraag van bijvoorbeeld hulpmiddelen. Of instructies en adviezen die ook van belang zijn voor de mantelzorger, partner en andere betrokkenen. Dan is het fijn als ik dat niet alleen tegen mijn cliënt en zijn of haar partner of mantelzorger vertel, maar dat het ook nog ergens na te lezen is. Dat komt de behandeling alleen maar ten goede.”

Uit de praktijk

Sonja vertelt dat ze onlangs bij een cliënte op leeftijd kwam, waar geen gebruik gemaakt wordt van OZO. Sonja: “Ik kwam daar voor een intake, maar sprak alleen mevrouw, omdat haar kinderen ver weg wonen en de thuiszorg op andere momenten komt. In dit geval heb ik mijn adviezen en het vervolg van het behandeltraject op kantoor uitgewerkt en per post verzonden. Nu hoop ik maar dat mevrouw deze aan haar kinderen en de thuiszorg laat zien. Met OZOverbindzorg had ik de zekerheid gehad dat zij het ook gelezen hadden. Dit zijn gevallen waar ik OZO graag wil introduceren, omdat het de kwaliteit van de zorg verbetert en het administratieve deel minder omslachtig wordt.”

Ons-kent-ons dankzij OZO

Salland is een echte ons-kent-ons-regio, meent Sonja: “Iets wat vertrouwd is, willen we graag nog een keer op dezelfde manier.” Daarom gebruikt ze OZOverbindzorg ook om te kijken welke andere zorgverleners er in het verleden betrokken zijn geweest. Sonja: “Dan kun je de fysiotherapeut die twee jaar geleden zo goed bevallen is, opnieuw betrekken bij het zorgproces. Dat geeft vertrouwde zorg en daar zijn de mensen alleen maar bij gebaat.”

Bardo Strijdhorst, Huisarts

“Door een verschil in systemen kwam informatie soms niet goed over. Naar wie je de boodschap via OZO ook stuurt, de…

Familie Jansen, Deelnemer

Meneer en mevrouw Jansen wonen zelfstandig. Als meneer Jansen dementie blijkt te hebben, neemt de zorg toe.

Sluit je aan bij meer dan 150.000 gebruikers!

Aanmelden Nieuwsbrief