Samen Kwiek: Van pillen naar sport

‘Jeu de boules en knutselen in plaats van pillen’. Dit is min of meer het motto van SamenKwiek. Promotor/innovatiemanager @Helma van den Hurk (@Health Valley) begeleidt dit online platform. Doel? “De levenskwaliteit van inwoners in Lingewaard verbeteren. Als er iets met hun gezondheid is, kun je als huisarts een pilletje geven. Vaak is het beter als een patiënt aan zijn leefstijl werkt. Zo voorkom je dat hij over 2 weken weer bij de huisarts staat.”

Huisarts als verwijzer naar sport

Jeu de boules, knutselen, sporten, biljarten – het zijn manieren waarmee iemand aan zijn leefstijl kan werken. “Maar de huisarts kan deze mogelijkheden natuurlijk niet allemaal vinden. Wat hij wel kan? Mensen wijzen op @Samen Kwiek. Hier staan al die mogelijkheden. Met het platform voorkomen we dus onnodige zorg. Ook sluiten we aan op het IntegraalZorgakkoord en de steeds digitaler wordende wereld. De wens van overheid – verplichting vanuit IZA – én behoefte van de mensen komen hierin mooi bij elkaar.”

Verbinden met zorgprofessionals

Om alles zichtbaar en vindbaar te maken en zo zorg te voorkomen werkt Samen Kwiek met softwarepartner @Pact Care. Recent leidde dit tot een mijlpaal: een directe verbinding met @OZOverbindzorg, het platform waarin veel Nederlanders en zorgprofessionals makkelijk met elkaar communiceren. “Je hoeft je als inwoner nu slechts 1x aan te melden, via Samen Kwiek óf via OZO. Zo halen we een drempel voor mensen weg om beide platforms te gebruiken.”

‘Samenwerking fijn verlopen’

Wat Helma van de samenwerking met OZO vindt? “Sinds we december ‘22 startten verloopt het allemaal heel fijn. @Leendert de Gelder van OZO is vaak live bij onze netwerkcafés en is goed bereikbaar. Ook zijn interactie en kort lijntje met @Andre Fialho van Pact Care werk​t​ prettig. Verder heel fijn dat hij in begrijpelijke taal vertelde over het hoe en waarom van de koppeling tussen Samen Kwiek en OZO.”

Achtergrond Samen Kwiek

Op het platform staat al het aanbod in Lingewaard op het gebied van welzijn, zorg, gezonde leefstijl en sport. Denk aan fysiotherapie, maar ook aan wandelclubs of biljartmiddagen. Met Samen Kwiek kunnen welzijns- en zorgprofessionals uit de nulde, eerste, tweede en derde lijn makkelijk werken aa​n​ preventie. Hoe? Door inwoners, cliënten en patiënten door te verwijzen naar een activiteit of zorg die bij ze past, en waar ze zich blij en gezonder door voelen.

Onder meer zij doen al mee

  • Gemeente Lingewaard
  • Rijnstate
  • Stichting Welzijn Lingewaard
  • Health Valley Netherlands
  • Pact Care
  • OZOverbindzorg
  • Taktify
  • ThuismetAnne
  • Lifesight.me
  • en veel serviceaanbieders (zoals UnBakkie, Fysio vd Ploeg, TopSereen, ACtiviteiten)

Persoonlijke tips dankzij AI

Het platform was nog niet eens officieel gestart toen Helma al constateerde: “De leefstijlcoaches en het gezondheidsplein zijn er al actief mee aan de slag; zij nemen vragenlijst af over positieve gezondheid. Over een tijdje kunnen mensen hier zélf vragen beantwoorden. Blijkt hieruit dat iemand op mentaal gebied iets nodig heeft? Dan geeft de tool via AI aan wat goed voor hem of haar zou zijn.”

Positieve gezondheid

Een van de initiatiefnemers, topklinische ziekenhuis Rijnstate, zit in een groter gebied dan alleen Lingewaard; zij wil dan ook het liefst ál haar patiënten verbinden met het online platform. Uitgangspunt hierbij? De principes van Positieve Gezondheid. Ook in de rest van Nederland is er al belangstelling voor Samen Kwiek, in het bijzonder in Friesland en Zeeland.

Helma’s wens? “Ik hoop dat mensen de meerwaarde van Samen Kwiek inzien. En dat onder meer huisartsen en fysiotherapeuten het in hun werkwijze opnemen​, zodat mensen werken aan hun eigen kwaliteit van leven.​. En na Lingewaard hopen we het platform uit te rollen over andere gemeenten in Gelderland​ ​Midden.”

Samen Kwiek
Samen Kwiek: Van pillen naar sport 

Samen Kwiek: Van pillen naar sport 

‘Jeu de boules en knutselen in plaats van pillen’. Dit is min of meer het motto van SamenKwiek.…
Verlopen: Wij zoeken een communicatieadviseur

Verlopen: Wij zoeken een communicatieadviseur

OZOverbindzorg zoekt voor haar dynamische organisatie een Communicatieadviseur Ben jij een ervaren communicatieadviseur…
Verlopen: OZOverbindzorg zoekt een projectondersteuner

Verlopen: OZOverbindzorg zoekt een projectondersteuner

Door de verdergaande groei willen we ons team uitbreiden met een projectondersteuner. We zoeken een enthousiaste…

Sluit je aan bij meer dan 150.000 gebruikers!

Aanmelden Nieuwsbrief