Apothekersassistente Ozlem Saltik

Coördinerend apothekersassistente Ozlem Saltik werkt al 10 jaar bij BENU-apotheek in Westervoort. Ze leidt en ondersteunt het team, en houdt zich bezig met de kwaliteit van de apotheek; ze controleert de kwaliteitssystemen en checkt de procedures aan de hand van een kwaliteitshandboek. Op de werkvloer staat ze in direct contact met patiënten, mantelzorgers en (thuis)zorgorganisaties, daarom maakt ze gebruik van OZOverbindzorg.

Bijeenkomst

Ozlem: “Tijdens een intern werkoverleg kwam ter sprake dat de huisartsen OZOverbindzorg zouden gaan gebruiken. Er werd een bijeenkomst in de buurt georganiseerd waarbij uitgelegd werd hoe het systeem in zijn werk gaat. Ik was direct enthousiast!” Ozlem werkt inmiddels bijna een jaar met OZOverbindzorg. Volgens haar was een communicatiemiddel tussen zorgverlener, cliënt en mantelzorger erg welkom. Ozlem: “Hiervoor benaderde de thuiszorg ons telefonisch voor bestellingen. Nu kan iedereen belangrijke informatie via OZOverbindzorg inzien.”

Voordelen

Het gebruik van OZOverbindzorg scheelt Ozlem en haar collega’s veel tijd. Ozlem: “Doordat OZOverbindzorg online is, krijgen wij bestellingen van patiënten digitaal binnen. Dat werkt voor ons heel fijn, want het zorgt ervoor dat wij lange telefoongespreken kunnen vermijden. Het scheelt ons zo 1,5 uur per dag bellen.” In het nieuwe systeem krijgt Ozlem dagelijks nieuwe berichten binnen. Ozlem: “Zo hoeft de patiënt of de thuiszorg niet in de wacht gezet te worden bij een vraag. In het account van OZO kunnen patiënten bestellingen direct doorgeven. Er is ruimte om vragen te stellen en wij kunnen de aftekenlijst direct plaatsen. Zo kunnen we direct contact opnemen met de patiënt en kunnen andere collega’s lezen wat er opgeschreven is als ze een dag niet werken.” Nog een voordeel volgens Ozlem is de veiligheid: “Artsen kunnen nu alles inzien, doordat alle zorgverleners op één pagina bij elkaar komen. Een telefoontje staat niet zwart op wit, het is nergens terug te luisteren.”

“Alles wat besproken wordt over de zorg staat zwart op wit, dat is voor iedereen ideaal.”

Systeem uitbreiden

Er staan inmiddels tientallen mensen in het systeem bij de apotheek. Nieuwe patiënten worden bij het intakegesprek gewezen op het gebruik van het communicatiesysteem. Ozlem: “We willen zoveel mogelijk nieuwe mensen in het systeem zetten. Hier heeft iedereen baat bij; ook de patiënten en mensen die met de zorg te maken hebben. Het grootste voordeel voor de patiënt is dat er vragen gesteld kunnen worden en dat er goed wordt gecommuniceerd. We zien ook dat mantelzorgers erg blij zijn met het communicatiemiddel. De zorg wordt ze voor een deel uit handen genomen. Je weet zeker dat er altijd door iemand meegekeken wordt als iemand de zorg overneemt. Alles wat besproken wordt over de zorg staat zwart op wit, dat is voor iedereen ideaal.”

Bekijk alle verhalen
Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) Kim van Wordragen is wijkverpleegkundige bij Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR). Ze werkt graag met OZOverbindzorg. Zo kan Kim een foto van een wond versturen naar een wondexpert. Lees meer
Pascal zorgvrager Pascal (1973) communiceert als zorgvrager (vanwege zijn PTSS) via het online platform OZOverbindzorg. In het dagelijks leven is Pascal beheerder in een parkeergarage en gek van techniek. Lees meer