In mijn ideale wereld maakt iedereen, jong en oud, gebruik van een digitaal communicatieplatform. In die ideale wereld krijg je bij je geboorte een account dat van wieg tot graf blijft bestaan, waarin alle hulpverleners die je gedurende je leven krijgt, kunnen samenwerken met jou en met elkaar. Jij mag zelf bepalen wie er op welk moment in je leven betrokken is. Lang niet iedereen zal dit account direct nodig hebben. Gelukkig niet! Maar als er een moment in je leven komt waarop je wel behoefte hebt om de zorg rondom je te organiseren, kun je direct aan de slag. En dat zorgt niet alleen voor een helder overzicht, maar kan ook een uitstekend preventiemiddel zijn.
Stel je voor: je hebt een zware bevalling gehad. Dan wil je dat niet alleen de verloskundige en de kraamzorg op de hoogte zijn, maar dat ook de huisarts of je psycholoog weten wat er gebeurd is. En wanneer je kind op school met pesten te maken krijgt, is het overleg tussen jou en de school opeens erg belangrijk. Hoe communiceer je over zulke ingewikkelde zaken? Als je gewend bent aan je eigen communicatieplatform OZOverbindzorg, is de drempel om je zorgen te delen met bijvoorbeeld de docent, een stuk lager. Of wat dacht je van het moment waarop je ouders zorg nodig hebben. Zo’n situatie op zich is al moeilijk genoeg, het laatste wat je wil is onduidelijkheid rondom de zorg. Zorg loopt, net als de bijbehorende zorgen, je hele leven door. Daarom zou ook de communicatie rondom deze zorg altijd door moeten lopen. Uiteraard onder jouw regie.
Zorgprofessionals zijn over het algemeen tijdelijk te gast in jouw leven. Daarom vind ik dat zij niet de eigenaar van een communicatie-ICT-systeem zouden moeten zijn, maar dat er een centraal platform in Nederland moet zijn. Wanneer de hulpverlener vertrekt, wil de rest van het netwerk namelijk wel samen blijven werken. Een systeem dat er vanaf de geboorte al is, en blijft, kun je ten alle tijden aanroepen. Je leest nog eens iets terug, net als in een dagboek. Dat is heel wat anders dan een dossier van een behandelaar, waarin vastgelegd wordt welke diagnoses er zijn en waarom er iets gedaan is. Juist de communicatie over vandaag en morgen, en de vragen die hierover gesteld worden, zijn van groot belang. Niet alleen de antwoorden op de zware zorgvragen, maar ook andere fysieke, mentale, psychische en sociale vragen, hebben soms een drempel waar je over moet. Door een platform als OZOverbindzorg wordt die drempel lager; je krijgt snel antwoord op je vraag.
Ik gun iedereen de rust van het krijgen van antwoorden. Of het nu om je eigen situatie gaat, om die van een van je kinderen of om iemand voor wie jij als mantelzorger betrokken bent. Autonomie, dat wil ik iedereen met OZOverbindzorg meegeven. De vrijheid ervaren om zelfstandig, maar vooral onafhankelijk, te kunnen communiceren met je zorgnetwerk. Zodat jij de hulpverlener kunt bereiken wanneer jij denkt dat het nodig is. Ik vind het belangrijk dat jij je minder druk maakt, de tijd krijgt, en daardoor rustiger, overzichtelijker maar vooral eenvoudiger je vraag kunt stellen. Alles in eigen tijd. Voor jou maar óók voor de hulpverlener.
Het samenspel tussen de hulpverlener, het thuisfront en het sociale netwerk zijn essentieel om een patiënt beter te maken. Een medisch beeld alleen is vaak niet voldoende; je hebt elkaar nodig. Hulp vanuit het sociale netwerk draagt bij aan preventie. Jij voelt je sneller begrepen wanneer een hulpverlener weet wie jij bent en wat je doet. Want de perspectieven en observaties van anderen zorgen ervoor dat we samen meer weten en we er zijn wanneer het nodig is. Zo kan er op tijd passende hulp geboden worden voor jou, het individu.
Daarom lijkt het mij zo’n goed idee als we alle communicatie van geboorte tot overlijden bundelen op één centraal platform. Bij sommige mensen zal de mogelijkheid een leven lang amper gebruikt worden, bij anderen wordt het, bij vlagen, veel intensiever ingezet. Dat maakt niets uit: als het er maar is. Want ik ben ervan overtuigd dat dat niet alleen heel overzichtelijk is, maar dat het ook bijdraagt aan de preventie van zorg(en).
Cindy